dilluns, 20 d’abril de 2015

LES ESPIGOLADORES

Primavera - estiu 2015

El diccionari defineix “espigolar” com a : Collir les espigolalles. Collir (els fruits que han quedat en el camp després de la collita general). Espigolar olives, avellanes. Arreplegar allò que un altre ha deixat. Arreplegar d'ací i d'allà.

La famosa pintura de Jean-François Millet, del 1857 “Les espigoladores”, ens serveix d’ inspiració i punt de partida, juntament amb l’ oli de 1880 de Julien Dupré “Carregadores de fenc”.
En els dos casos la dona camperola pren un paper d’ heroïna del treball, d’ heroïna de de l’ aprofitament, que dedica el seu esforç a no malbaratar ni un petit tresor que ens dona la terra.
Les bales de palla, tes tiges i les pedres del camp, es representen amb complements tèxtils treballats amb cordó de cotó 100% procedent d’ excedents industrials.
Els davantals sargits de les pageses, es tradueixen en jerseis amb aplicacions de retalls en cotó texà.
Els colors són el verd del blat tendre, el cru de l’ espiga a punt de collir, els camps daurats, els tons de la vestimenta de les pageses o les flors que es barregen amb les tiges de blat.
Les formes són còmodes, inspirades en la roba de treball, amb mànigues arromangades, i bosses per a recollir materials.
S’ incorporen detalls de fusta recordant els esclops de les pageses, les ratlles del llaurat representades amb color als jerseis, o els granets de blat amb els petits calats. Els tenyits esquitxats del filat ens recorden els camps assecant-se, i les petites volves de cotó dels xals, els tresors recollits.
El lli ecològic tenyit a mà amb tints naturals, el cotó ecològic i el cotó reciclat, són part fonamental de la col·lecció, tant en la seva versió llisa com en els filats flamejats que li donen textura. L’ olor de lli i el cotó ecològic és un perfum natural de les peces, que ens transporta als camps d’ on han sorgit.


Aquesta col·lecció vol posar en valor el fet d' espigolar, recollir, reciclar, re aprofitar, recuperar... Conceptes molt d' actualitat, que a l' època de Millet o Dupré ja s' aplicava.


“Les espigoladores”. Jean-François Millet, 1857

 “Carregadores de fenc”.Julien Dupré 1880

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada